"Ihana" Helsinki

Vuosikymmenten aikana Töölönlahti oli kaupunkilaisten henkireikä. Sen puistomainen ilmiö oli ajoittain hunningolla, mutta sitten alueelle keksittiin kukkaistutuksia. Tuore kuva paljastaa, että Helsinki on pilannut oman paraatipaikkansa.

Helsingin keskustan analysointi on hyvä aloittaa valokuvasta.

Paikka, josta olisi voinut tulla kansalaisten kokoontumispaikka, on pilattu kylmällä asfalttikentällä, joka näyttää jatkuvan loputtomiin.

Historiallisten makasiinien puolesta kansalaiset taistelivat, mutta turhaan. Näyttää siltä, että viranomaisiin ei Suomessa voi vaikuttaa. Huonokin päätös runnataan läpi, riippumatta kansalaisten hätähuudoista. Nyt Makasiineista on jäljellä yksi seinämä, joka tuo mieleen huolimattomasti unohdetun raunion kuin pommitusten jäljiltä. Se kupeessa on jokin kaupallisin mainoksin tuhrittu esiintymislava.

Oikealla reunalla, radan vartta seuraillen, on kokeilevaa laatikkoarkkitehtuuria edustava rivistö toimistolaatikoita, joista suurin osa on täyttynyt lähiseuduilta muuttaneista vanhoista yrityksistä. Laatikot eivät siten tulleet tarpeeseen, vaan aiheuttivat lisää tyhjää toimitilaa muualle keskustan alueelle.

Vasemmalla kuvan ulkopuolella on Musiikkitalon seutu. Se runnottiin väkisin, vaikka musiikkia olisi voinut kuunnella muuallakin. Ratkaisua on yleisesti pidetty epäonnistuneena. Musiikkitalo on Mannerheimintieltä katsoen kuin montussa, jonne pitää laskeutua alas. Tunnelma on synkkä, pimeä kuin luolamainen. Arkkitehtuuri on lisäksi toinen kysymysmerkki.

Kuvassa etuvasemmalla piti vanhan suunnitelman mukaan olla Sanoma Oyj:n toinen tonttivaraus eli suunniteltu aikakauslehtien toimitalo. Sanoman tarina on ehkäpä seudun surkein: aiemmin suomalaisen joukkotiedotuksen monopoliyritys on suorastaan romahtanut.

Vuonna 2010 Sanoma Oy myi welho-verkkonsa DNA:lle ja pian se luopui osakkuudestaan DNA:ssa. Sanoma Oy:n Rautakirja myi elokuva-alan monopolinsa, Finnkinon vuonna 2011 ruotsalaiselle sijoitusyhtiö Ratokselle. R-kioskit myytiin 2012 norjalaiselle Reitanille. Kirjakustantaja WSOY myytiin ruotsalaiselle Bonniers-suvulle ja Suomalainen Kirjakauppa myytiin Otavalle.

Ulkomailla Sanoma Oy on tehnyt mittavia virhearviointeja, ostamalla hollantilaisia ja belgialaisia televisioyhtiöitä ylihintaan ja hankkimalla mittavia tappioita myös Venäjällä ja Unkarissa. Se on joutunut luopumaan myös Tsekin tasavallan, Slovenian, Bulgarian, Romanian ja Unkarin toiminnoistaan kokonaan.

Viimeinen niitti vanhaan ylpeään monopoliyritykseen koettiin, kun itse Sanomatalo jouduttiin myymään saksalaiselle kiinteistörahoitusyhtiölle. Nyt tonttivaraus on tyhjillään ja ylpeä Helsingin Sanomat toimittaa levikkiään kadottavaa paperilehteä maksamalla vuokraa saksalaisille isännille.

Tämä on siis Helsingin keskeisin näkymä, täynnä tunarointia ja vääriä ratkaisuja. Kuin pisteenä iin päällä on maisemassa yksinäinen tolppa, jossa lukee eeppisesti WC.Uusimmat artikkelit

Ns. pankkikriisi oli suurelta osalta rikollista

joulukuu 02, 2015

Vesipainajainen voi olla totta pian – Vietnamissa se jo on

marraskuu 18, 2015

Muslimi-invaasio Itävallan näkökulmasta

marraskuu 05, 2015

Haluaako Greenpeace tuhota Helsingin?

lokakuu 16, 2015

Kolme kirjaa Karjalan palautuksesta

syyskuu 29, 2015