Kuva Shanghaista

Kiinan nousu maailman suurimmaksi kansantaloudeksi on väistämätöntä, mutta Yhdysvallat pistää kaikin voimin hanttiin.

Kiina on jättänyt klisheemäisen kommunisminsa taakseen ja etenee harppauksin kohti maailman johtoasemaa markkinatalouden keinoin. Tämä hermostuttaa Yhdysvaltoja, mutta vääjäämätön kehitys tekee Kiinasta maailman suurimman talouden, ellei ole jo tehnyt.

Kiinalainen maailma juhlii uutta vuotta 19.02.2015, jolloin siirrytään vuohen vuoteen. Samalla nähdään kehitys, joka jättää Yhdysvallat maailman kakkoseksi, mitä tulee talouden suuruuteen ostovoimalla mitattuna. Tarkkaa hetkeä on mahdotonta määritellä, onhan kyseessä lähes mahdoton laskentatehtävä. Valuuttakurssit vaihtelevat, samoin eri laskentatavat. Jotkut analyytikot ovat jo julistaneet Kiinan ohittaneen USA:n, toiset vielä odottavat tätä järisyttävää uutista tulevaisuudessa.

Kiinan megatrendit ovat tukemassa jättivaltion nousua maailman suurimmaksi talousjätiksi. Kiina8-sivuston mukaan miljoonakaupunkien määrän ennustetaan nousevan kymmenessä vuodessa 221:een. Tuolloin urbaaneja kiinalaisia kuluttajia arvellaan olevan jo 920 miljoonaa. Se tekee Kiinasta ylivoimaisesti maailman suurimman sisämarkkinan.

Toinen megatrendi on kotoperäisen teknologian kehittyminen siten, että kuluttajat siirtyvät suoraan uusimpaan teknologiaan. Kolmas megatrendi on Kiinan talouden avautumisen kiihtyvä vauhti. Pelkästään tämän vuoden maaliskuussa Kiinaan perustetaan kolme uutta vapaakauppa-alueita.

Kiinan kehitystahtia ei näytä mikään pysäyttävän, joten miten Yhdysvallat voisi jarruttaa tätä kehitystä? Ainakin näin: - Dollari on vahvistunut selvästi viime kuukausina, mikä on tehnyt Yhdysvaltain taloudesta ”arvokkaamman” muihin valuuttoihin nähden (tai päinvastoin, muiden maiden talouden koko on dollareissa mitattuna pienentynyt).

- Yhdysvallat on merkittävä raakaöljyn ostaja, ja kun raakaöljyn maailmanmarkkinahinta on laskenut, säästää USA öljyhankinnoissa.
- Yhdysvaltojen taantuman kerrotaan taittuneen ja vaihtuneen lievään talouskasvuun.

Nämä seikat voivat hidastaa kehitystä, jossa Kiina nousee maailman ykköseksi: ensin ostovoimakorjatulla tilastolla, sitten nimellisillä hinnoilla ja joskus hamassa tulevaisuudessa henkeä kohti laskettuna. Kiinan nousu maailman ykköseksi johtaa väistämättä uudenlaiseen maailmanjärjestykseen, jota kulissien takana eittämättä jo rakennetaan.

Miten kiinalaisille sitten toivotetaan uutta vuotta. Kiina8 opettaa: kiinalaisille tutuille voi todeta joko 新年快乐 (äännetään suomalaisittain suurin piirtein shin-nian-kuai-löö) tai 恭喜发财 (gong-shii-faa-tsai). Edeltävä tarkoittaa ”hyvää uutta vuotta” ja on käyttökelpoinen fraasi myös tammikuun alussa. Jälkimmäinen toivottaa vastaanottajalle vaurautta ja menestystä.

Lähteet:

www.kiina8.fi
www.asia8group.comUusimmat artikkelit

Ns. pankkikriisi oli suurelta osalta rikollista

joulukuu 02, 2015

Vesipainajainen voi olla totta pian – Vietnamissa se jo on

marraskuu 18, 2015

Muslimi-invaasio Itävallan näkökulmasta

marraskuu 05, 2015

Haluaako Greenpeace tuhota Helsingin?

lokakuu 16, 2015

Kolme kirjaa Karjalan palautuksesta

syyskuu 29, 2015