Tuhannet poliisit partioivat Budapestin kaduilla.

Media on vaiennut Vladimir Putinin Budapest-vierailusta – uusimedia.com paikalla. Tuhannet poliisit ovat vallanneet Budapestin pääväylät jo toista päivää, kun Venäjän presidentin seurue on Budapestissä.

Kaksi Venäjän valtion lentokonetta seisoo Budapestin Liszt Ferenc –lentokentällä. Iso Rossija-teksti koneiden kyljessä paljastaa kuka on tällä kertaa valtiovierailulla Unkarin pääkaupungissa.

Kaupunkilaiset eivät välitä eliitin vierailusta, mutta haittaa ja harmia korkea-arvoinen vieras aiheuttaa: koko valtaväylä Andrassy út on suljettu vierailupäivän iltana, kunnes noin 50 auton kolonna kiitää läpi hiljaisen kaupunkin lähes keskellä yötä. Metrolinja 1 on suljettu, samoin yksi metrolinja kakkosen asemista (parlamenttitalon asema).

Poliiseja parveilee joka risteyksessä. Vain muutama ihminen on pysähtynyt katsomaan ohi kulkevaa saattuetta. Muutaman minuutin ohiajon takia on katu suljettu tunneiksi. Valtiovierailu korostaa eliitin ja kansan välistä kuilua: köyhä kaupunkilainen kaivaa samaan aikaan roskalaatikkoa löytääkseen jotakin syötävää, kun mahdollisesti maailman suurin uhka maailmanrauhalle saa pääkaupungin valtaväylät poliisivartioilla suljetuksi tavallisilta kuolevaisilta.Unkarin ja Venäjän yhteinen sävel on ajan merkki. Samalla kun Venäjän strateginen etu on lyödä kiilaa Euroopan unionin mahdollisesti nousevan imperiumin keskelle, Unkari taistelee itsenäisyyden säilyttämisen eturintamassa kaikkien unioniin liitettyjen kansakuntien keskuudessa.

Miksi Unkari ei saisi käydä suoraa kauppaa Venäjän kanssa, jos samaan aikaan USA ja Euroopan vahvat valtiot haluavat asettaa pakotteita Krimin valloittanutta Venäjää vastaan? Tämä voi olla triljoonan ruplan kysymys, kun samaan aikaan Unkari hakee omaa paikkaansa Euroopan kansakuntien joukossa.Unkari oli Neuvostoliiton varjossa ”idän länsi”, jos Suomi oli ”lännen itä”. Unkari oli itäblokin maista vapaamielisin ja kehittynein. Maan etu oli vapautua kaikesta venäläisestä painostuksesta, eikä Unkaria ole tähän päivään saakka voinut pitää erityisen venäjämyönteisenä. Äskettäiset mielenosoitukset Putinin vierailua vastaan alleviivaavat tätä.

Mutta onko pääministeri Orban venäjämyönteinen kutsuessaan Putinin kylään ja antaessaan pääkaupungin käytännössä Putinin seurueen leikkikentäksi? Eikö suvereeni valtio saa järjestää ulkosuhteensa vapaasti ja riippumattomasti?Unkari on EU:n mielenkiintoisin valtio saatuaan yhden puolueen enemmistön parlamenttiin. Fidesz ei ole erityisen nationalistinen tai muukalaisvihamielinen puolue, jos vertaa opposition Jobbik-puolueeseen. Mutta Fidesz on demokraattisen prosessin voittaja: se on onnistunut vakuuttamaan kansalle, että sen ohjelma on juuri sitä, mitä Unkari tarvitsee. Jobbik oli viime eurovaaleissa kakkonen, jolloin kansallismielinen linjaus on Unkarissa ehdottomasti aallonharjalla. Tämä voi olla kaiken Unkari-vihanpidon pääsyy Euroopan Unionin kabineteissa.

Vapaa, suvereeni ja itsenäinen valtio näyttää olevan kauhistus imperiumia rakentavalle Brysselille. Irvokkaasti Bryssel syyttää Unkaria demokratian puutteesta, vaikka EU itsessään on demokratian irvikuva epädemokraattisesti valittuine komissaareineen. Mutta jos ajattelee Unkarin kansan halua pysyä unkarilaisena yhdentyvän Euroopan ristipaineissa, silloin Fideszin saama äänimäärä on vain looginen jatke sosialismin kauden vapaamielisyydelle ja sitä seuranneelle markkinatalouden voittokululle.Unkari saattaisi olla ensimmäinen EU:sta irtautuva valtio, ei suinkaan Kreikka. Suhteet Venäjään ja Putiniin voivat olla vain osoitus vapaudesta ja suvereenista politiikasta, eikä petoksellisuutta Krimin miehityksestä suivaantuneille suurvaltapoliitikoille.

Uusimedia.com seuraa Unkaria erityisellä mielenkiinnolla.Uusimmat artikkelit

Ns. pankkikriisi oli suurelta osalta rikollista

joulukuu 02, 2015

Vesipainajainen voi olla totta pian – Vietnamissa se jo on

marraskuu 18, 2015

Muslimi-invaasio Itävallan näkökulmasta

marraskuu 05, 2015

Haluaako Greenpeace tuhota Helsingin?

lokakuu 16, 2015

Kolme kirjaa Karjalan palautuksesta

syyskuu 29, 2015