Riika tuplasi joukkoliikenteen lipunhinnat

Kun euroon liittymisestä oli kulunut 13 kuukautta, pääkaupunki Riika nosti julkisen liikenteen lippujen hintaa lähes kaksinkertaisiksi. Samaan aikaan nuoriso on valmis palkanalennuksiin.

Latvian kehitys on ollut nopeaa Neuvostoliiton köyhästä osasta NATO:on kuuluvaksi eurovaltioksi. Lyhyessä ajassa Latvia on ehtinyt kokea hintakuplan poksahduksen, hintojen ja palkkojen alennuksen ja tämän matokuurin jälkeisen nousun osaksi euroaluetta. Ensimmäiset merkit viittaavat siihen, että ratkaisu ei ole pelkästään myönteinen.

Kun 13 kuukautta oli kulunut eurovaluuttaan siirtymisestä, tapahtui pääkaupungin paikallisliikenteessä kummia. Kertalippu busseihin tai raitiovaunuihin nousi kertaheitolla 60 eurosentistä tasolle 1.15 €. Se on lähes tuplahinta.

Rīgas satiksme, paikallinen liikenneyhtiö, olisi helposti voinut nostaa kertalipun hinnan tasan yhteen euroon mutta uusi hinta vaikuttaa melkein kiusanteolta.

Erityisesti ratkaisu ärsyttää niitä, jotka kuvittelivat matkustamisen halventuvan aikana, jolloin raakaöljyn hinta on romahtanut alle puoleen huipputasolta. Julkisen liikenteen hinnannousu kiusaa pahiten niitä, jotka sitä eniten tarvitsevat, matalapalkkaisia.

Julkisen sektorin hintojen nostaminen on aina ikävä piirre yhteiskunnassa, jossa palkkataso tai kysyntä eivät ole nousussa. Silloin julkinen sektori nappaa itselle suuremman osan pienenevästä kakusta.

Samaan aikaan tavallisten ihmisten asema näyttää vaikeutuvan. The Baltic Times uutisoi alkuvuodesta 2015, että yli 50 prosenttia latvialaisista 18–25-vuotiaista nuorista suostuisi tekemään työtä alle minimipalkan, joka on vuoden alusta 360 euroa. Tutkimuksen teki CV Keskus OU Latvia. Siihen osallistui 9 500 nuorta työnhakijaa. Kun kysyttiin, suostuisiko hakija 100–360 euron kuukausipalkkaan, yli puolet vastasi myöntävästi.

Toivottoman pienipalkkainen nuoriso ei näe iloa edes turistien suosimassa vanhassa kaupungissa. Riika on Latvian turismin suurin magneetti, mutta äskettäin jopa siellä on suljettu yrityksiä, kuten hulvaton Leningrad-baari ja vain muutaman vuoden auki ollut Frozen Yoghurt –paikka.

Latvia on vuoden 2015 alusta EU:n puheenjohtajavaltio. Näyttää siltä, että EU ei tuo Latvialle pelkästään positiivisia ilmiöitä.Uusimmat artikkelit

Ns. pankkikriisi oli suurelta osalta rikollista

joulukuu 02, 2015

Vesipainajainen voi olla totta pian – Vietnamissa se jo on

marraskuu 18, 2015

Muslimi-invaasio Itävallan näkökulmasta

marraskuu 05, 2015

Haluaako Greenpeace tuhota Helsingin?

lokakuu 16, 2015

Kolme kirjaa Karjalan palautuksesta

syyskuu 29, 2015