"Suomen passi"

Suomen kansalaisuuden tyypillisin symboli on henkilökohtainen passi. Mutta mistä Suomen passit tulevat? Vastaus voi yllättää.

Paljon on muuttunut EU-Suomessa. Kansallisvaltio murenee pala palalta, eikä kaikkia murusia edes huomaa ellei katso tarkemmin. Kun kansalainen hakee uutta passia, lopputulos voi hätkähdyttää.

Passi noudetaan R-kioskista, jolloin se saapuu paketissa, jonka lähettäjä on salaperäinen Oberthur Technologies. Passia ei siis lähetä esimerkiksi Suomen valtio tai oma maakunta, saatikka poliisi, ministeriö tai Suomen Pankin setelipaino.

Sen sijaan sen lähettää Oberthur, joka paljastuu ranskalaiseksi jättifirmaksi, jonka myynti ylittää jo 1.3 miljardia euroa.

Passia ei enää paina SETEC eli suomalainen turvapainaja, vaan nyt passin painajaksi paljastuu Morpho, joka on monikansallinen jättiyritys, joka toimii sadassa maassa. Firman kotisivuja klikkaamalla (www.morpho.com) paljastuu, ettei sillä ole toimipistettä ollenkaan Suomessa.

Passin jakelupiste on R-kioski, jonka entinen taustajärjestö Rautakirja on myyty 2011 ruotsalaiselle pääomasijoitusyhtiö Ratokselle. R-kioskit puolestaan on myyty norjalaiselle Reitan-kioskiketjulle, jolla on kaikissa Pohjois-Euroopan maissa (Skandinavia, Suomi ja Baltia) hallitseva markkina-asema kioskikaupassa. Reitan-konsernin liikevaihto on lähes 10 miljardia euroa. R-kioskin johdossa on norjalainen Johannes Sangnes.

Passin myöntäjä ei enää ole yhtä yksiselitteinen kuin aiemmin. Vuonna 2015 passin myöntää Itä-Suomessa "Poliisi / Kaakkois-Suomi", kun vuoden 2010 passin myönsi "Poliisi / Etelä-Karjala”. Kuka tietää, ehkä seuraavan passin myöntää "Poliisi / Suomi" ja sen jälkeen "Poliisi / Euroopan Pohjoiset provinssit"?

Joka tapauksessa passi ei enää tule Suomen valtiolta, vaan monikansallisilta jättiyrityksiltä, joilla ei ole muuta linkkiä Suomeen kuin kyky valvoa ja hallinnoida yksityisten kansalaisten sormenjälkiä, turvasiruja ja muita henkilökohtaisia tietoja.Uusimmat artikkelit

Ns. pankkikriisi oli suurelta osalta rikollista

joulukuu 02, 2015

Vesipainajainen voi olla totta pian – Vietnamissa se jo on

marraskuu 18, 2015

Muslimi-invaasio Itävallan näkökulmasta

marraskuu 05, 2015

Haluaako Greenpeace tuhota Helsingin?

lokakuu 16, 2015

Kolme kirjaa Karjalan palautuksesta

syyskuu 29, 2015