Vietnam uskaltaa vastustaa Kiinaa, joka puolestaan haluaa napata kaiken, tyypillinen imperialistinen maa.

Paikallisen museorakennuksen seinämälle on kiinnitetty iso seinämä täynnä karttoja. Vietnam todistaa, että kiistanalaiset saaret kuuluvat sille. Uusimedia.com analysoi.

Samalla kun maailma kulkee kohti vaarallista eskaloitumista ja uhkaa kolmannesta maailmansodasta, jännitys lisääntyy Kiinan ja Vietnamin välillä. Kiina on pitkään yrittänyt esiintyä vakaana ja rauhanomaisena jättivaltiona, joka pyrkii ratkaisemaan asioita diplomatialla ja kaupankäynnillä. Naapurimaiden näkökulmasta tilanne ei ole yhtä rauhanomainen.

Kiina piirtää nykyään karttoihinsa Taiwanin osaksi Kiinaa, mutta vielä kiistanalaisempi on eteläisten merialueiden piirtäminen osaksi Kiinan alueita. Tähän provokaatioon eivät eteläiset naapurimaat suostu. Pahimmillaan Kiinan itselleen piirtämä meriraja lähes hipaisee Filippiinien, Malesian ja Vietnamin hiekkarantoja.Taiwan on kapinahenkinen saari, jonne Kiinan tasavaltalaiset pakenivat vallankumouksen alta. Taiwan, samoin kuin Filippiinit lasketaan helposti Yhdysvaltain liittolaisiksi, mutta Vietnam on monimutkaisempi tapaus. Kiinan tavoin se on maailman viimeisimpiin kuuluva, aidosti kommunistipuolueen yksinvaltaisesti hallitsema maa. Kiina ja Vietnam siis jakavat oikeastaan ainoina maina maailmassa samat tunnukset ja värit: punalipun ja sirpin ja vasaran. Vietnamilla ja Kiinalla on myös yhteinen maaraja ja yhteinen historia. Vietnam oli aikoinaan osa kiinalaisten keisarien alueita.

Miten Vietnam reagoi Kiinan tapaan piirtää oma rajansa lähes Vietnamin rannikolle saakka? Tiukasti, omaa etuaan ajaen.

Vietnamilaisen öljyntuotannon keskuskaupunki, rannikolla sijaitseva Vung Tau, vajaan kahden tunnin laivamatkan päässä Saigonista, maan suurimmasta kaupungista, täräyttää esille tiukat faktat: mikään ei todista saarten kuuluvan Kiinalle. ”Paracel-saaret ja Spratly-saaret kuuluvat Vietnamille”, lukee ison infoseinämän päällä vietnamiksi, englanniksi ja kiinaksi, paikallisen museorakennuksen seinällä. Todisteet ovat vastaansanomattomat: kartta kartalta, todisteaineisto kerrallaan todistetaan, että missään historiallisessa vaiheessa tai missään vanhassa kartassa ei saariryhmien osoiteta kuuluvan Kiinalle. Päinvastoin, niiden osoitetaan kuuluvan Vietnamille.

Vietnamin rohkeus ja tosiasioille perustuva kanta eroaa selkeästi virallisen Suomen kyvystä ajaa oman laillisen alueen etua. Karjala, Salla-Kuusamo sekä Petsamo kuuluvat sekä historiallisesti että sopimusten mukaan Suomen hallinnon alle ja niiden alkuperäisasukkaiden omistukseen.

Vietnam ei pyytele anteeksi olemassaoloaan vaan uskaltaa haastaa maailman väkirikkaimman ja enenevässä määrin myös tylyn imperialistisen naapurimaansa: ”Nämä saaret kuuluvat meille”.

Myös Suomi voisi osoittaa vanhoihin karttoihin ja selkeisiin sopimuksiin nojaten muistuttaa kansainvälisiä vierailijoita ymmärtämään, että kaikki tässä maailmassa ei ole niin kuin suuret imperiumit väittävät.Uusimmat artikkelit

Ns. pankkikriisi oli suurelta osalta rikollista

joulukuu 02, 2015

Vesipainajainen voi olla totta pian – Vietnamissa se jo on

marraskuu 18, 2015

Muslimi-invaasio Itävallan näkökulmasta

marraskuu 05, 2015

Haluaako Greenpeace tuhota Helsingin?

lokakuu 16, 2015

Kolme kirjaa Karjalan palautuksesta

syyskuu 29, 2015