Kuva on Kuala Lumpurin II-terminaalista.

Runsaassa 30 vuodessa on meno-paluulento Aasiaan halventunut yli 100 euroa. Vaikka kaikki muut hinnat ovat nousseet, lentäminen on jopa halventunut. Miksi?

Runsaat 30 vuotta sitten lento Intiaan maksoi noin 480 €. Tänä vuonna Turkish Airlines tarjosi menopaluulentoa Helsingistä Filippiineille – Intiaakin kauemmaksi – hintaan 360 €.

Aikaa ehti vierähtää yli 32 vuotta, pitkä mannertenvälinen lento on halventunut tässä ajassa 120 €. Mitä oikein on tapahtunut?

Lentoliikenteen järisyttävä vallankumous on ollut nähtävissä jo pitkään ja siihen on osallistunut myös kotimainen Finnair. Henkilökunnan protestoidessa se on onnistunut karsimaan kulujaan ja pysymään mukana bisneksessä.

Ennen vanhaan lentäminen oli luksusta, ja se oli mitoitettu vauraan väestönosan, mukaan lukien liikemiehet, poliittinen eliitti ja muut rikkaat, mukaan. Lennolla palveltiin ja palveluilla myös kilpailtiin. Lentoliput varattiin aikansa ”internetillä” eli telexillä tai puhelimitse, mutta käytännössä lippuja varasivat vain matkatoimistot tai lentoyhtiöt. Lentoyhtiöillä oli toimistonsa sekä kotimaassa että perillä matkakohteissa.

Lentolippu oli käsin kirjoitettu vihkonen ja lento piti käydä vahvistamassa matkatoimistossa ennen paluulentoa. Kaikki oli säädeltyä, hankalaa ja hidasta.

Sittemmin tapahtui näin: lentoyhtiöt lakkauttivat matkatoimistojen provisiot, sitten omat toimistonsa. Ilmaisia lisukkeita vähennettiin, esimerkiksi Finnair lakkasi julkaisemasta omia kohdeopaskirjojaan.

Internet oli suurin muutos, kuten niin monessa muussakin asiassa. Nyt matkatoimistojen rooli väheni entisestään, kun jokainen saattoi itse varata lentonsa. Tässä havaitaan jo ensimmäinen askel kohti halpalentoja: vaihtelevat hinnat. Asiakkaat saavat Finnairilla esille 7 lähtöpäivää ja 7 paluupäivää (49 eri vaihtoehtoista aikataulutusta per haku). Yhdellä silmäyksellä voi valita kombinaation, joka on halvin.

Mutta entä halpalentoyhtiöt? Kaikki tietävät, että niiden liikeidea perustuu lisämaksuille. Matkatavara maksaa ylimääräistä, kaikki juomat ja ateriat maksavat ylimääräistä, jopa halutun istumapaikan valinta tuo lisämaksun. Silti, kaikki nämä voi jättää väliin, jos ei ole nälkä, jos suostuu istumaan missä vain ja saa tavaransa reppuun. Halpalentoyhtiöt ovat kaikki suhteellisen uusia yrityksiä, mikä selittää niiden ansaintamallin.

Kyllä, on totta, että 20 € ei ole kannattava hinta lennättää ihminen Budapestistä Ruotsiin (Skavsta Tukholman eteläpuolella), mutta näin on kuitenkin lennetty. Wizzair on myös myynyt lennon Budapest-Dubai hintaan 50 €. Uusi ja kasvava halpalentoyhtiö alkaa laskuttaa tulevaisuuden lennoista tänään ja kerää tuhansien lentojen maksuja tästä päivästä alkaen. Tulevien lentojen kulut maksetaan tulevaisuudessa.

Tämä on perusajatus: kerää rahaa matkustajilta, joista osa ei lennä koskaan (ylibuukkauskin on mahdollista) ja joiden lennättämisestä maksetaan puolen vuoden kuluttua. Halvat hinnat ovat vain jäävuoren huippu. Ne koukuttavat ihmiset varaamaan lentonsa Wizzairilla, Norwegianilla ja Ryanairilla.

Lue tästä lentovarausten kuumimmat vinkit!

1) TEE VARAUS HETI

Nykyään matkailun maailmassa pitää osata ennustaa ja toimia etuajassa ja heittäytyä hieman uskon varaan ja varata heti. Jos olet työn raskaan raataja ja loma-ajat ovat tiukat (mutta tiedossa), varaa heti, kun tiedät milloin loma alkaa. Samasta halvasta lippuerästä kilpailee eniten juuri lomien aikana, joten ole aina ensimmäisten joukossa.

2) JOUSTA AIKATAULUISSA

Jos voit valita loma-aikasi itse tai teet luovaa työtä tai olet vuorotteluvapaalla tai jostakin muusta syystä voit matkustaa milloin tahansa, jousta aikatauluissa siten, että lentosi kohdistuu halvimmalle lähtöpäivälle ja kellonlyömälle.

3) ÄLÄ KLIKKAA MITÄÄN LISÄPALVELUJA

Tämä voi vaikuttaa rajulta ohjeelta, mutta jos haluat lentää halvalla, silloin lennetään pelkällä käsimatkatavaralla, istuinpaikkaa ei valita etukäteen, ruokaa tai juomaa ei nautita lennon aikana, mitään vakuutuksia, prioriteetti-palveluja tai kommervenkkejä ei klikata eikä tilata. Pelkkä kuljetus ja se on siinä. Halpalento.

4) LUOTTOKORTTI

Lennot maksetaan käytännössä aina luottokortilla. Jos et halua omistaa tai käyttää luottokorttia, kannattaa tehdä poikkeus tässä ja hankkia sellainen. Usein luottokorttimaksu vaatii myös oman verkkopankin, jolla varmistetaan luottokortin käytön legitiimisyys. No, tämä vahvistaa turvallisuudentunnetta. Luottokortin maksusta peritään pieni lisämaksu, mikä onkin sitten ainoa pakollinen lisämaksu lentohinnan lisäksi.

5) PRINTTAA LENTOLIPPU ITSE

Lentolipun tärkein ominaisuus on varausnumero, joka on pakko olla tiedossa. Tarkasti ottaen lentolippua ei siis tarvitse printata, mutta se kannattaa kuitenkin tehdä. Ainakin on henkisesti turvallisempi olo.

6) NETTITSEKKAUS ETUKÄTEEN

On ehdottoman välttämätöntä tsekata lennolle etukäteen ja printata tarkastuskortti itse, jos lentää unkarilais-puolalaisella Wizzairilla (Turusta on lentoja Puolaan, hyvät yhteydet etenkin Budapestistä). Jos tsekkaus tapahtuu lentokentällä, siitä peritään järkyttävän korkea lisämaksu, jopa 30 €.

Käytännössä nettitsekkaus täytyy tehdä ainakin näiden yhtiöiden lennoille: Ryanair, Air Asia ja AirBaltic. Matkalla on mentävä johonkin nettikahvilaan, missä printtaus käy kätevästi.

Norwegian, Finnair ja muut kehittyneet länsimaiset yhtiöt ja aina pienillä lentokentillä mm. Air Asian lennoilla tsekkaus tapahtuu terminaalissa, Helsinki-Vantaalla aina automaatissa. Pääset noin minuutissa turvatarkastukseen Helsinki-Vantaalla, kun tsekkaat itsesi sisään automaatilla.

7) EI HERMOILUA KÄSIMATKATAVARAN PAINON SUHTEEN

Käytännössä käsimatkatavaran painoa tai kokoa ei ole valvottu viime aikoina halpalennoilla. Älä siis hermoile. Toki vastuu on matkustajalla. Valitse sen verran pieni reppu tai laukku, ettei se näytä olevan 20 kg painava kuljetuslaukku.

Wizzair on ollut tiukka joskus tässä asiassa, jolloin oma vastuu on entistäkin tärkeämpi. Silti, käytännössä ainoa taho, joka on tekemisissä käsimatkatavaran kanssa, on turvatarkastus. Siellä irrotetaan nesteet ja läppärit ja muut vastaavat erilleen laukusta, jolloin on mahdollista tehdä silmänkääntötemppu: itse laukku on tupaten täynnä ja nesteet ja läppäri ovat irtotavaraa, jotka turvatarkastuksen jälkeen laitetaan muovipussiin.

Jos vielä ostaa taxfreestä tuotteen, joka pakataan lentokentän muovikassiin, sinne voi sitten sujauttaa nesteet ja läppärin. Näin ”liian suuri määrä” nesteitä ja läppäri ovat ”laillisesti” lentokentän taxfree-muovikassissa. Näin näennäisesti päästään sääntöjen mukaan eteenpäin.

8) MITEN PAKATAAN?

Pakkaaminen on hyvinkin henkilökohtainen kysymys ja siinä jokainen käy oman taistonsa. Muistetaan kuitenkin, että elektroniikka on pienentynyt koko ajan, joten se on hyvä lähtökohta.

Perussäännöt ovat selkeät. Lentokentällä on aina takki päällä ja useampi paita takin alla. Kyse on tilapäisestä ylipukeutumisesta. Sukkia voi olla parit päällekkäin. Tämä ylipukeutuminen voi tapahtua lentokentän vessassa huomaamattomasti. Perillä sitten kevennetään. Etenkin talvilennossa etelään hyöty on tässä: kerrospukeutuminen lämmittää koneeseen saakka. Perillä paidat riisutaan ja laitetaan erilliseen kassiin.

Takin taskuissa on pientä tavaraa: matkapuhelin, kamera, kolikot, avaimet ja muuta, mikä painaa.

Kerää kaikki tyhjäksi jääneet pienet shampoopullot ja muut. Tyhjennä kaikki kotona olevat hygienianesteet näihin pikkupulloihin, piripintaan.

Osta loput perillä. Halpalennolle ei kannata ottaa mitään sellaista, mikä maksaa perillä puolet Suomen hinnoista.

9) MITEN SYÖDÄÄN JA JUODAAN LENNOLLA

Ota käsimatkatavaraan pari suosikkiasi: energiapatukoita, kolmioleipiä, mitä tahansa tykkäät järsiä, joka mahtuu pieneen tilaan ja joka ei sisällä nesteitä.

Ota tyhjä 500 ml vesipullo turvatarkastukseen ja täytä se raanavedellä lentokentän vessassa, turvatarkastuksen jälkeen.

Muista silti syödä hyvin ennen lentoa ja mene perillä syömään saavuttuasi. Usein ei eväitä ehdi edes kaivata.

10) MITEN LENNOLLA KÄYTTÄYDYTÄÄN

Halpalennolla ei ole mitään asiaa henkilökunnalle. Tarjottua ruokaa ei tarvitse ostaa, tuotteita ei tarvitse ostaa. Mitä vähemmän herättää huomiota, sitä onnellisempia kaikki ovat. Ota käsimatkatavarasi ja häivy. Et jäänyt mitään velkaa kenellekään, olet päässyt perille.

11) MITEN PERILLÄ TOIMITAAN

Halpalennolla pääsee perille, mutta sitten alkaa omatoimisuus. Kukaan ei ole vastassa eikä pidä kädestä. Hyvä matkaopaskirja antaa käytännön ohjeita, alkaen lentokenttäkuljetuksista. Useimmiten saat hyvinkin edullisen kuljetuksen, jos luet matkaopaskirjan vinkit. Käytännössä ensin pitää päästä keskustan alueelle, josta perille majapaikkaan mennään paikallisliikenteen voimin. Onnea matkaan!

12) MYÖS FINNAIR VOI OLLA HALPALENTOYHTIÖ

Helsingistä käsin toimivin halpayhtiö on Norwegian, jolla on tarjoushintoja, uudet koneet ja wifi-yhteys kymmenessä kilometrissä.

Halpalentoyhtiön ei tarvitse lähteä Helsinki-Vantaalta. Jatkoyhteyksiä voi buukkailla mistä tahansa minne tahansa. Olen erityisesti käyttänyt Aasian yhtiöitä sen jälkeen, kun olen lentänyt esimerkiksi Finnairilla Bangkokiin.

Air Asia on Aasian johtava yhtiö, mutta Aasiassa on runsaasti halpisyhtiöitä.

Miten sitten Finnairin kanssa tulisi toimia? Ensinnäkin Finnairin varauspalvelussa on 7 päivän kalenteri, jolloin on helppo löytää se halvin meno- ja paluupäivän kombinaatio. Jos ei ole niin tiukka päivämäärien suhteen, voi heti säästää satoja euroja.

Finnairin Plus-jäseneksi kannattaa myös mennä heti. Pikku hiljaa kertyy pisteitä, joilla saa kivoja alennuksia seuraavaa lentoa ostettaessa.

Lisäksi on salaisuuksia. Jos on asiaa Budapestiin tai Prahaan, voi ostaa lennon esimerkiksi Praha–Helsinki–Bangkok–Helsinki–Praha. Se voi olla peräti 200 € edullisempi kuin samoilla lähdöillä myyty Helsinki–Bangkok–Helsinki. Joskus pääsee Prahaan Norwegianin lennolla noin 50 eurolla ja sitten Helsingin kautta Bangkokiin.Uusimmat artikkelit

Ns. pankkikriisi oli suurelta osalta rikollista

joulukuu 02, 2015

Vesipainajainen voi olla totta pian – Vietnamissa se jo on

marraskuu 18, 2015

Muslimi-invaasio Itävallan näkökulmasta

marraskuu 05, 2015

Haluaako Greenpeace tuhota Helsingin?

lokakuu 16, 2015

Kolme kirjaa Karjalan palautuksesta

syyskuu 29, 2015